Luk historie vindue

1970

Næste historieForrige historie

Vandreture i stedet for speedway

Brorfelde Observatorium, Foto: Thomas Eriksen

Brorfelde Observatorium, Foto: Thomas Eriksen

Brorfelde Observatorium, Foto: Brorfelde Vennekreds, www.brorfelde.dk/

Brorfelde Observatorium, Foto: Brorfelde Vennekreds, www.brorfelde.dk/

I starten af 70'erne rejste DN fredningssag for et stort naturareal ved Brorfelde. Det smukke kuperede landskab ved Brorfelde var truet af omfattende grusgravning og anlæggelsen af en larmende speedwaybane. Fredning blev gennemført i 1978. Den sikrede, at råstofudnyttelsen blev begrænset, og at speedwaybanen blev lukket, så området i stedet kunne benyttes til vandreture.

Ved Brorfelde ligger et observatorium, som blev opført af Københavns Universitet i 50'erne. Observatoriet benyttes ikke længere af universitetet, men er overtaget af den lokale forening ”Brorfeldes Venner”, der afholder stjernekigning og andre arrangementer i det gamle observatorium.

DN har rejst endnu en fredningssag for at sikre landskabet omkring Brorfeldeobservatoriet, der ikke længere er beskyttet ved at være i offentligt eje. DN støtter også udviklingen af et naturvidenskabeligt oplevelsescenter ved observatoriet i Brorfelde. DN's lokale afdeling i Holbæk har ligeledes udgivet en 2015-vision for Brorfelde. (se link nedenfor)

Del med dine venner