Luk historie vindue

2040

Næste historieForrige historie

Fremtidshistorie - Landbrug & Økologi

Foto: Marianne Krag Petersen

Foto: Marianne Krag Petersen

Foto: Thyge Nygaard

Foto: Thyge Nygaard

Den gode historie:
På en ellers halvtrist torsdag eftermiddag i november 2040 tikker DN's ugentlige nyhedsbrev ind hos foreningens 230.000 medlemmer. DN's ressourcepolitiske medarbejdere kan med glæde konstatere, at dansk landbrug endelig er blevet 100 pct. økologisk. Hvert år er andelen af sunde økologisk dyrkede landbrugsarealer steget og steget, og det er efterhånden svært at opstøve ikke-økologiske varer og produkter i det lokale supermarked. Den økologiske sejr er kommet i hus, efter at en række grønne danske organisationer - med DN i spidsen - har presset på for at omstille det konventionelle landbrug til bæredygtig produktion. Ud over befolkningens og husdyrenes sundhed, fortæller DN-nyhedsbrevet også, at landbrugets omlægning har ført til en markant forbedring af naturen. Afskaffelsen af giftige pesticider og kunstgødning har medvirket til, at Danmarks vandmiljø igen er på vej mod bedre tider. Vandet i de danske bække kan igen drikkes.

Den dårlige historie:
På trods af mange års ihærdig kamp, kan DN konstatere, at en overvejende del af det danske landbrug stadig dyrkes konventionelt. Selvom landbrugssektoren allerede i slutningen 00'erne var en ubegribelig underskudsforretning, sidder konventionelt landbruget stadig tungt på over 60 procent af det danske areal pga. massive skattelettelser, gældsnedskrivninger og landbrugsstøtte. Økologiske landbrugsvarer er stadig en niche. Den afgiftsændring, som skulle gøre økologiske produkter billigere, er ikke blevet til noget fra politisk side. Den konventionelle dyrkning og øgede brug af sprøjtegifte har medført, at hele 75 procent af vandboringerne er over grænseværdien.

”Fremtidshistorierne” bygger på DN's nuværende politikker, en god portion fantasi og fremtidsoptimisme, såvel som pessimisme.”

Del med dine venner