Luk historie vindue

2050

Forrige historie

Fremtidshistorie - Natur i byen

Foto: TonyTheTiger, Wikipedia

Foto: TonyTheTiger, Wikipedia

Foto: Tao Lytzen

Foto: Tao Lytzen

Den gode historie:

I takt med den stigende urbanisering bor næsten 85 pct. af befolkningen og DN's medlemmer i de største danske byer i 2050. Byfolket behøver dog ikke at bevæge sig særlig langt for at nyde smukke naturområder. Der er masser af natur i byerne, takket været et stort pres fra DN's lokale afdelinger i byerne. Det er ikke kun DN's fredninger af gamle bevaringsværdige parker, der har givet mere natur i byen. Politikerne flokkes om at udlægge størst mulige by-arealer til grønne områder, fordi vælgerne efterspørger natur. Fra toppen af Rundetårn er det ikke længere kun de karakteristiske irgrønne tage, der er udsigt til. Grønne tage med natur inden for både bolig- og industribyggeri har bredt sig. De grønne tage er en del af en effektiv løsning mod klimaforandringer, da de holder på store regnmængder og sikrer mod oversvømmelser. De grønne tage fungerer ikke kun som ”svampe”, men har også en termogen effekt, hvor jord og planter holder på varmen om vinteren og dermed sænker bygningernes elforbrug markant.

Den dårlige historie:

I 2050 kigger populære kosmopolitiske livsstilsmagasiner ikke længere i retning af Danmark, når ”Verdens bedste by” skal kåres, for hvem gider bo i en by, hvor grønne områder er en mangelvare? I stedet for at bevare rekreative grønne områder i byerne, er de blevet udlagt til bolig- og industribebyggelse i kortsigtede investeringsprojekter. Naturen er desværre noget, som byboerne skal køre i timer for at opleve. Selvom DN allerede 40 år forinden forsøgte at fremskynde grønt byggeri i byerne, bygges der stadig gammeldags, uden at medtænke de klimaforandringer, som løbende er indtruffet. Der bruges derfor store energiressourcer til indendørs afkøling af bygningerne. Hvert år, når massive regnbyger oversvømmer byens gader, ser man misundeligt på de få grønne byggerier, som har sikret sig med grønne tage, lommeparker og vådområder.

”Fremtidshistorierne” bygger på DN's nuværende politikker, en god portion fantasi og fremtidsoptimisme, såvel som pessimisme.”

Del med dine venner