Luk historie vindue

1947

Næste historieForrige historie

Fingerplanen

Fingerplanen

Fingerplanen

I 1947 fik hovedstadsområdet ”Fingerplanen”, Danmarks første byudviklingsplan. Grundlaget for fingerplanen blev skabt i midten af 1930'erne med "Københavnsegnens Grønne Omraader”. Fingerplanen sigtede mod at koncentrere fremtidig byvækst langs en række hovedfærdselskorridorer, der strakte sig som fingre ud over Sjælland. Håndfladen var Københavns centrum.

Kilerne mellem ”fingrene” skulle holdes fri for byggeri og udlægges til grønne arealer med plads til landbrug, udflugtsveje, stier og fritidsformål. Anlæggelsen af Vestskoven i slutningen af 60'erne er en af disse grønne kiler. Den ambitiøse byudviklingsplan fik betydning for DN's planlægningsarbejde med hovedstadens natur.

Fingerplanen har reguleret og sikret byvækst, bebyggelsesmønstre, industri, transportkorridorer, vandforsyning og miljø. Dermed har planen bidraget til at skabe et rekreationslandskab omkring vandløb og kyster til glæde for det moderne friluftsliv. Lokalformand i DN Gladsaxe, Kurt Loftkjær, har beskæftiget sig med de forskellige planer. Nedenfor kan du klikke dig videre til DN Gladsaxes hjemmeside og læse mere om planernes indvirkning på naturen.

Del med dine venner