Luk historie vindue

1921

Næste historieForrige historie

Struckmann

Erick Struckmann (1875-1962), Foto: DN

Erick Struckmann (1875-1962), Foto: DN

I videoen kan du høre Jesper Refn, tidligere fredningsleder i DN, fortælle om sit møde med Erick Struckmann. (http://www.youtube.com/watch?v=4ICA4jOsdQw)

Erick Struckmann (1875-1962) blev i sin næsten 40 år lange formandsperiode hos DN (fra 1921 til 1960) synonym med naturfredningssagen. Struckmann var oprindelig uddannet kunstmaler og var med i kredsen af stiftere, da DN blev stiftet 1911.

Et medlem af foreningen fortalte, at Struckmann kunne gå med en godsejer under den ene arm og en socialdemokrat under den anden. Naturfredningsarbejdet nød stor glæde af Struckmanns samarbejdsevner. Særligt hans venskab med den socialdemokratiske statsminister Thorvald Stauning havde stor betydning for DN's arbejde. Struckmann skabte sig også modstandere igennem sin tid som formand i foreningen. Arkitekt og samfundsdebattør Poul Henningsen gav Struckmann og hans forening tilnavnet: ”Den store naturfascist”. Det var særligt Struckmanns æstetiske natursyn, der provokerede mange, især i naturvidenskabelige kredse, der ikke nærede samme kærlighed til at betragte ”gamle træer i deres døende skønhed”, som Struckmann gjorde.

Da Struckmann i 1960 trak sig som formand i en alder af 84 år, blev han i DN's årsskrift hyldet for sin ihærdige indsats for den danske natur. Ved Skodsborg, nord for København, finder man Struckmann-Parken, der blev opkaldt efter den karismatiske DN-formand.

I videoen nederst til venstre kan du høre Jesper Refn, tidligere fredningsleder i DN, fortælle om sit møde med Erick Struckmann.

Del med dine venner