Luk historie vindue

1923

Næste historieForrige historie

Fredning af fortidsminder

Gravhøj, Foto: Sigvart Werner

Gravhøj, Foto: Sigvart Werner

Billede af bebyggelse oven i gravhøj, Foto: DN

Billede af bebyggelse oven i gravhøj, Foto: DN

I 20'erne igangsatte DN en kampagne, der skulle sikre danske fortidsminder i naturen fra ”befolkningens vandalisme”. Især intensivering af landbrug og opdyrkning af de danske heder truede områderne, hvor de danske fortidsminder førhen havde ligget i fred. Sten fra de gamle gravhøje var ligeledes i høj kurs og flere steder blev gravhøjene gravet helt væk for at gøre plads til vejprojekter.

Nationalmuseet forsøgte sig med frivillige fredninger, men de kunne slet ikke holde trit med ødelæggelserne. DN gjorde opmærksom på, at antallet af gravhøje i nogle områder var halveret i løbet af den sidste menneskealder og mente, at ”Det er på høje tid, at samtlige vore kæmpehøje og stendysser fredes ved lov”.

I sin kamp for fortidsminderne fik DN god hjælp fra den kendte forfatter Johannes V. Jensen. Hans poetiske opfordring: ”Bevar din arv!” blev landskendt, og efter mange års pres blev fortidsminder endelig fredet ved lov i 1937. Der er i dag registreret over 30.000 fredede fortidsminder i den danske natur.

Del med dine venner